Domov | Novinarsko središče

Evropska komisija objavila 8. pregled stanja potrošniških trgov

Evropska komisija je dne 7. 12. 2012 na svoji spletni strani objavila že 8. letni pregled stanja potrošniških trgov. V raziskavo je bilo vključenih 27 držav, članic Evropske unije, ter Norveška in Islandija.

Iz pregleda je razvidno izrazito nezadovoljstvo potrošnikov do storitev na področju bančništva, telekomunikacij in energetike. Prav tako se je slabo odrezal trg rabljenih avtomobilov, poštnih storitev in storitev javnega prevoza.

Zanimiv je podatek ocene potrošnikov, da je spoštovanje varstva njihovih pravic v največji meri zagotovljeno na trgih knjig, revij in časopisov, očal in leč ter kruha, riža in drugih žitaric, v najmanjši meri pa na trgih rabljenih avtomobilov, goriva za motorna vozila ter novih avtomobilov. Izmed ponudbe storitev so se najboljše odrezale osebne storitve, kultura in storitve, povezane z športnimi aktivnostmi, najslabše pa storitve na področju hipotek, zavarovalništva in ponudbe nepremičnin.

Kazalnik učinkovitosti trga Slovenije se je uvrstil nekoliko nad povprečje EU27, čeprav se je v tem oziru položaj Slovenije v primerjavi z letom 2011 nekoliko spremenil – v letu 2011 se je namreč Slovenija po kazalniku učinkovitosti trga uvrstila na 3. mesto, v letu 2012 pa šele na 10. Najboljše in najslabše uvrščeni trgi dobrin so v skladu s povprečjem EU27, odstopa zgolj trg goriva za motorna vozila, ki se je v Sloveniji po učinkovitosti uvrstil na visoko 3. mesto v primerjavi s povprečjem EU27, kjer se uvršča šele na 20. mesto. Do podobne razlike prihaja tudi na trgu oskrbe s plinom, saj se v Sloveniji uvršča ta trg kar 14 mest višje od evropskega povprečja.

Na podlagi opravljene študije bo Komisija sprožila še 2 podrobnejši analizi in sicer eno na področju trga rabljenih avtomobilov ter drugo analizo, namenjeno razvoju metodologije ugotavljanja ranljivosti potrošnikov.

Celotno poročilo 8. pregleda potrošniških trgov si lahko ogledate na povezavi.

Vir: spletna stran Evropske komisije, http://ec.europa.eu, december 2012

 

< nazaj
Stran je bila natisnjena s spletnega portala Trgovinske zbornice Slovenije www.tzslo.si.
© 2007 Trgovinska zbornica Slovenije. Vse pravice pridržane.