Splošna zakonodaja

Čezmejna spletna prodaja

Enotni digitalni trg je potrošnikom in trgovcem na drobno olajšal nakup in prodajo na spletu.

Od decembra 2018 spletne trgovine ne morejo več zavrniti dobave svojega blaga ali storitev glede na  narodnost ali kraj bivanja potrošnikov. Na primer, če potrošnik v Španiji želi kupiti izdelek, ki je na voljo samo v nemški različici spletnega mesta, bo to lahko neovirano storili. Če potrošnik želi rezervirati hotelsko sobo ali najeti avto v drugi državi EU, mu mora podjetje za najem avtomobilov ponuditi enako ceno kot rezidentu te države in ne bo več preusmerjen na spletno mesto v državi rezidenstva tega potrošnika, ki nima iste ponudbe. To je eden od mnogih načinov, kako naj bi spletno nakupovanje postalo za potrošnike pravičnejše in lažje.

Spletni kupci pa tudi podjetja, ki prodajajo blago v drugi državi EU, pa imajo poleg zgorej navedenega tudi koristi od preglednejših cen dostave paketov, ki jih lahko preverijo TUKAJ

Digitalna doba daje podjetjem številne priložnosti, EU pa usklajuje pogodbena pravila za spletno prodajo izdelkov in storitev v EU. Mnoga podjetja uporabljate tudi platforme za trženje in prodajo svojih izdelkov in storitev. Spletne platforme pomagajo več kot milijonu podjetij doseči stranke po vsej EU. Ker so pogosto precej večja od podjetij, ki uporabljajo njihove storitve, EU vzpostavlja pravila, ki zagotavljajo poštenost medsebojnega delovanja, ki se odražajo tudi v predlogu novega ZVPot-1

Nova pravila DDV pri čezmejnem poslovanju

S 1. julijem 2021 so se spremenila pravila o DDV za čezmejne dejavnosti e-trgovine med podjetji in potrošniki (B2C). Utemeljitev teh sprememb je premagovanje ovir za čezmejno spletno prodajo in obravnavanje izzivov, ki izhajajo iz dosedanjih režimov DDV za prodajo blaga na daljavo in za uvoz pošiljk majhne vrednosti.

Glavne spremembe so naslednje:

Spletni prodajalci, vključno s spletnimi tržnicami/platformami, se lahko registrirajo v eni državi članici EU, kar bo veljalo za prijavo in plačilo DDV za vso prodajo blaga na daljavo in čezmejno opravljanje storitev strankam v EU. Hkrati pa je odpravljena tudi oprostitev DDV pri uvozu manjših pošiljk v vrednosti do 22 EUR. To pomeni, da bo vse blago, uvoženo v EU, zdaj predmet DDV.

Podjetja bodo lahko DDV za vse članice plačevala prek sistema VEM

Obstoječi pragi za prodajo blaga na daljavo v EU so odpravljeni in nadomeščeni z novim pragom v celotni EU, ki znaša 10.000 EUR. Pod tem pragom 10.000 EUR se bodo dobave storitev TBE (telekomunikacije, radiodifuzija in elektronika) in prodaja na daljavo blaga v EU lahko obdavčile po državi članici, kjer ima sedež davčni zavezanec, nad tem pragom pa se bodo lahko podjetja enostavno registrirala v sistem "vse na enem mestu" (VEM), v katerem bodo lahko enostavno prijavila in plačala DDV, ki ga dolgujejo v drugih državah članicah.

Hkrati se obstoječi sistem "mini vse na enem mestu" (mini VEM), ki trenutno pokriva samo določene storitve, opravljene potrošnikom, širi na vse storitve, opravljene potrošnikom.

Kako se vključiti v posebne ureditve VEM?

Davčnim zavezancem, ki se želijo vključiti v posebne ureditve VEM, je na spletni strani eDavki omogočeno oddati vloge za vključitev v posebne ureditve VEM.

Obrazci za nove posebne ureditve VEM se nahajajo v sklopu obrazcev "Posebna ureditev za telekomunikacijske storitve, storitve oddajanja ali elektronske storitve, v skladu s 6. poglavjem ZDDV - Posebna ureditev Mini VEM".

Po izboru "OSS sistem" je možno izbrati registracijski obrazec za posamezno ureditev:

  • Shema EU
  • Shema Non EU
  • Shema uvoz
  • Posredniki za uvozno shemo

Vse informacije, tudi pogosta vprašanja in odgovori (ki se dopolnjujejo), o novem sistemu so objavljene na spletnih straneh Finančne uprave Republike Slovenije.

Brošure s koristnimi informacijami: