28. 10. 2022

Pojasnila TZS o napačnih primerjavah cen 15 živil iz že izvedenih popisov košarice živil glede na rezultate prvega popisa

S Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) sporočamo, da današnje navedbe Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano o povprečni vrednosti košarice 15 osnovnih živil, ki naj bi se v celotnem obdobju spremljanja cen, torej od vključno prvega popisa, znižala za 16,4 %, niso pravilne.

Na Trgovinski zbornici Slovenije smo že večkrat poudarili, da je bilo v prvem popisu košarice 15 osnovnih živil narejenih več metodoloških napak, popisane so bile celo nekatere napačne cene. Zato poudarjamo, da je z namenom zagotovitve verodostojne informacije za potrošnike potrebno zagotoviti primerjavo med tretjim in drugim popisom, četrtim in tretjim popisom ali četrtim in drugim popisom, saj je lahko osnova le drugi popis vrednosti košarice 15 živil, pri katerem so bile metodološke napake odpravljene. V nasprotnem primeru bo prihajalo do zavajajočih informacij o cenah živil v vseh nadaljnjih primerjavah objavljenih rezultatov popisov.

Celotno sporočilo za javnost

Nazaj