31. 08. 2017

Praktično usposabljanje dijakov na delovnem mestu - informacije ob pričetku šolskega leta 2017/2018

Ob pričetku novega šolskega leta za dijake poklicnih in strokovnih šol, člane TZS v nadaljevanju seznanjamo z nekaterimi informacijami o praktičnem usposabljanju dijakov z delom (PUD), ki se izvaja pri delodajalcu.

Programi nižjega poklicnega, srednjega poklicnega in srednjega strokovnega izobraževanja vključujejo tudi praktično usposabljanje dijaka z delom pri delodajalcu. Delodajalec izvede usposabljanje v neposrednem delovnem procesu ter v ta namen dijakom, ki se praktično usposabljajo, zagotovi mentorja. Dijaki opravljajo delo na podlagi sklenjene učne pogodbe in izključno z namenom usposabljanja ter dokler traja njihovo izobraževanje. Pravna podlaga za praktično usposabljanje z delom je učna pogodba. Lahko gre za individualno učno pogodbo, ki jo skleneta dijak in delodajalec, lahko pa za kolektivno učno pogodbo, ki jo skleneta delodajalec in šola za enega ali več svojih dijakov. Razlika je ta, da se z individualno pogodbo lahko podaljša čas praktičnega usposabljanja z delom pri delodajalcu na račun zmanjšanja trajanja praktičnega pouka v šoli, kar v konkretnem primeru izobraževalnega programa Trgovec pomeni podaljšanje iz 24 tednov na največ 53 tednov praktičnega usposabljanja dijaka.

Trgovinska zbornica Slovenije skladno z javnim pooblastilom in 19. členom Zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju vodi register sklenjenih individualnih oziroma kolektivnih učnih pogodb, zato vljudno prosimo in pozivamo podjetja, da nam v primeru sklenitve individualne učne pogodbe neposredno z dijakom (oziroma njegovimi starši/zakonitim zastopnikom), le-to posredujete.

Praktično usposabljanje z delom se v podjetjih izvaja na verificiranih učnih mestih. Vsa podjetja, ki se ukvarjate s trgovinsko ali povezano dejavnostjo in ki učnih mest še nimate verificiranih, pa bi želela praktično usposabljati dijake, ki se izobražujejo v programih poklicnega in strokovnega izobraževanja, vljudno vabljena k oddaji vloge za verifikacijo učnih mest.

Za morebitna nadaljnja pojasnila v zvezi z izvajanjem PUD se lahko obrnete na strokovno službo TZS – e-pošta: info@tzslo.si, T: 01 5898 212/213.

Nazaj

Morda vas zanima tudi: