09. 10. 2017

Praktično usposabljanje dijakov z delom - prejemki dijaka

Dolžnosti delodajalca, ki je sklenil učno pogodbo, natančneje opredeljuje 37. člen Zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju (v nadaljevanju ZPSI-1, Ur. l. RS, št. 79/06).

Delodajalec:

  • dijaku omogoči usposabljanje za pridobitev poklicne izobrazbe,
  • skrbi, da bo dijak redno obiskoval šolo in druge obvezne oblike izobraževalnega dela,
  • dijaku poleg počitnic v skladu s tem zakonom omogoči še najmanj šest prostih delovnih dni za pripravo na zaključni izpit,
  • dijaku izplačuje dogovorjeno nagrado,
  • skrbi za varnost pri delu in za zdravje dijaka,
  • dijaka seznani s predpisi o varnosti pri delu,
  • skrbi za dobre medsebojne odnose med delavci in dijaki,
  • nadzoruje, kako dijak vodi predpisano dokumentacijo o praktičnem usposabljanju z delom,
  • izpolnjuje druge, s pogodbo dogovorjene obveznosti.

Delodajalec lahko nalaga dijaku le tista dela, ki zagotavljajo pridobitev poklicnih zmožnosti v skladu z izobraževalnim programom.

Nagrada
Nagrado pri praktičnem usposabljanju z delom določa 42. člen ZPSI-1. Slednji navaja, da ima v času praktičnega usposabljanja z delom dijak pravico do nagrade v skladu s panožno kolektivno pogodbo za ustrezno dejavnost oziroma drugimi predpisi. Za podjetja, ki opravljajo trgovinsko dejavnost kot glavno dejavnost, velja Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije (v nadaljevanju KPDTS, Ur. l., št. 24/14, 24/16 in 40/17), ki v svojem 53. členu določa, da delodajalec zagotavlja dijakom na obvezni praksi plačilo, skladno z učno pogodbo. Nadaljnje 59. člen KPDTS navaja, da se plačila dijakom na obveznem praktičnem usposabljanju izplačujejo v višini, kot jih določa KPDTS, vendar pod pogoji in v zneskih, ki se ne vštevajo v davčno osnovo in osnovo za prispevke za socialno varnost. 12. člen Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja (Ur. l. RS, št. 140/06 in 76/08) določa, da se plačila dijakom za obvezno praktično delo v skladu s predpisi, ki urejajo vzgojo in izobraževanje, ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine 172 EUR za opravljeno obvezno praktično delo v obdobju enega meseca.

Prehrana
KPDTS v 53. členu določa, da delodajalec zagotavlja učencem na obvezni praksi prehrano med delom. Ob tem 73. člen KPDTS opredeljuje, da je delavec, ki je prisoten na delu najmanj štiri (4) ure, upravičen do povračila stroškov za prehrano med delom, kolikor mu delodajalec ne zagotovi brezplačnega toplega obroka.

Za dodatne informacije v zvezi s praktičnem usposabljanjem dijakov na delovnem mestu se lahko obrnete na Pino Bregar, T: 01 5898 218, e-naslov: pina.bregar@tzslo.si ali pa si ogledate spletno stran TZS.

Nazaj

Morda vas zanima tudi: