21. 03. 2019

Razbremenitev na področju gospodarstva je nujna

Danes, v četrtek, 21. marca, je potekala seja Upravnega odbora Trgovinske zbornice Slovenije (v nadaljevanju TZS). Na dnevnem redu so bile tudi predvidene davčne spremembe, razprava pa se je dotaknila celotne vsebine sporazuma med Levico in koalicijskimi partnerji. Poudariti je potrebno, da pri predlogu davčnih ukrepov ne gre za celostno davčno reformo, temveč zgolj za parcialne rešitve.  Pri pripravi davčnih sprememb bi morali izhajati iz priporočil OECD o razbremenitvi stroškov dela, predvsem iz naslova prispevkov. Člani Upravnega odbora so pozdravili predloge glede razbremenitve regresa, kjer naj bi še vedno ostala možnost, da se regres lahko izplača v dveh delih. Prioritetno pa je, da se to uveljavi še letos. TZS je na predsednika Vlade RS naslovila pismo s pozivom, da prisluhne tudi predlogom gospodarstva in si na vladni strani prizadeva za pravočasno obravnavo zakonodajnih predlogov v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (ESS).  
 
Člani Upravnega odbora TZS sicer pozdravljajo predlog o razbremenitvi obdavčitve regresa kot tudi izplačila nagrad za poslovno uspešnost. Nagrada za poslovno uspešnost naj se izplačuje večkrat letno. Izpostavili so, da je to oblika izplačila, ki je vezana na uspešnost delavcev in zato sploh ne bi smela biti obdavčena. Glede predlaganih sprememb pri dohodninski lestvici so se zavzeli za občutnejše povečanje zneska splošne olajšave, saj je predlagano povečanje splošne olajšave bistveno prenizko.
 
TZS je na predsednika Vlade Republike Slovenije Marjana Šarca v imenu več kot 6.000 njenih članov naslovila dopis, v katerem so ga pozvali, da prisluhne predlogom gospodarstva za nujno razbremenitev, saj je bilo to z uvedbo številnih administrativnih in drugih bremen dodatno obremenjeno tako v finančnem kot tudi v administrativnem smislu.
 
Sporazum o sodelovanju koalicije z Levico za leto 2019 po mnenju članov Upravnega odbora Trgovinske zbornice Slovenije prinaša za celotno slovensko gospodarstvo kot tudi za posamezne panoge obsežne negativne posledice. Te se odražajo v predvideni ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in njegovem prenosu v obvezno zavarovanje, predvidenem dvigu prispevne stopnje delodajalcev za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, napovedanem dvigu obdavčitve davka na dobiček, višji obremenitvi kapitalskih dobičkov, zmanjšanju fleksibilnosti na področju trga dela (agencijsko delo, študentsko delo, ekonomsko odvisne osebe, nadurno delo …), višanju nadomestil za brezposelnost, kar bo zmanjšalo interes brezposelnih oseb za ponovno vključitev na trg dela, izpostavlja predsednica TZS mag. Mariča Lah.
 
Prav tako so predsednika Vlade povabili na sejo Upravnega odbora TZS, ki bo v mesecu maju, kjer bi imeli priložnost izmenjati stališča o aktualnih gospodarskih in širših družbenih vprašanjih.  
 
TRGOVINSKA ZBORNICA SLOVENIJE

Nazaj