01. 12. 2022

Poslovodski izpit za pridobitev naziva "Trgovski poslovodja/Trgovska poslovodkinja" - izpitni roki 2023

SO NA VAŠEM SEZNAMU PRIORITETNIH CILJEV ZA PRIHAJAJOČE LETO TUDI NOVA ZNANJA IN DVIG IZOBRAZBENE RAVNI?

VAŠ CILJ URESNIČIMO NA TRGOVINSKI ZBORNICI SLOVENIJE,
KJER LAHKO OPRAVITE POSLOVODSKI IZPIT ZA PRIDOBITEV NAZIVA »TRGOVSKI POSLOVODJA/TRGOVSKA POSLOVODKINJA«


Trgovinska zbornica Slovenije v skladu  s predpisi in podeljenim javnim pooblastilom na področju poklicnega in strokovnega izobraževanja izvaja poslovodski izpit za pridobitev naziva »Trgovski poslovodja/Trgovska poslovodkinja« ter s tem pridobitev srednje strokovne izobrazbe (V. raven).

Vljudno vabljeni k vpisu na poslovodski izpit, ki je možen skozi vse leto, pri čemer je sama prijava povsem brezplačna.

Pogoji za vpis:

  • pridobljena IV. raven izobrazbe (to je srednja poklicna izobrazba katerekoli smeri) in
  • vsaj 3 leta delovnih izkušenj v trgovinski dejavnosti.

Za vpis na poslovodski izpit je potrebno na TZS vložiti izpolnjen obrazec prve prijave, skupaj z dokazili, s katerimi kandidat dokazuje, da izpolnjuje pogoje za pristop k poslovodskemu izpitu.

Poslovodski izpit je sestavljen iz štirih področij, in sicer iz praktičnega, strokovno-teoretičnega, poslovodno - ekonomskega in pedagoško - andragoškega dela. Vsak posamezni del je sestavljen iz več posameznih izpitov, skupno število izpitov v okviru poslovodskega izpita znaša 12.

Praktični del obsega izpite: Seminarska naloga z zagovorom, Uporaba elektronskega poslovanja, Poslovno komuniciranje v tujem jeziku – angleščina, Osnove statistike in Poslovna matematika.

Strokovno-teoretični del obsega izpite: Poznavanje blaga, Gospodarsko poslovanje s trženjem, Računovodstvo z osnovami poslovnih financ, Psihologija prodaje in Trgovinska zakonodaja.

Pedagoško-andragoški del in Poslovodno-ekonomski del se izvajata v obliki samostojnega izpita.

Po opravljenem delu poslovodskega izpita kandidat pridobi delno spričevalo o opravljenem posameznem delu, po opravljenih vseh izpitih in delih pa tudi spričevalo o opravljenem poslovodskem izpitu, pridobljeni srednji strokovni izobrazbi ter nazivu »Trgovski poslovodja/Trgovska poslovodkinja«.

Za vsak posamezen izpit so v koledarskem letu razpisani trije izpitni roki, pri čemer si kandidat poljubno izbira vrstni red izpitov in razpisani rok, na katerem želi posamezen izpit opravljati. Prva prijava k opravljanju poslovodskega izpita je brezplačna, kotizacijo za opravljanje posameznega izpita pa kandidat poravna ob prijavi na ta posamezni izpit. Cene opravljanja vseh izpitov v okviru poslovodskega izpita so objavljene na spletni strani TZS, plača pa se vsak izpit posamično. Za lažjo in kakovostnejšo pripravo na izpit so kandidatom na voljo tudi priročniki, ki jih lahko naročijo na zbornici.

Opravljanje poslovodskega izpita je prilagojeno izobraževanju odraslih, torej kandidatom, ki se po navadi poleg zaposlitve in vseh ostalih obveznosti, ki jih prinaša življenje, odločijo za pridobitev novih znanj in višje ravni izobrazbe za potrebe dela, napredovanja ali lažjega iskanja nove zaposlitve. Zaradi navedenih razlogov se kandidati s pomočjo priročnikov ali ostale razpoložljive strokovne literature samostojno pripravljajo na opravljanje izpitov, brez obvezne udeležbe na predavanjih.

Na spletni strani TZS ali pri svetovalcu za področje izobraževanja na zbornici lahko vsak kandidat pridobi še podrobnejše informacije o vsakem posameznem izpitu ter izpitna vprašanja.

Na spletni strani je že objavljen aktualen razpis izpitnih rokov za leto 2023, zato vljudno vabljeni k čimprejšnji prijavi.

Vabimo vas, da se tudi vi pridružite več sto kandidatom, ki so do sedaj na Trgovinski zbornici Slovenije z opravljenim poslovodskim izpitom pridobili srednjo strokovno izobrazbo (V. raven), naziv »Trgovski poslovodja/Trgovska poslovodkinja« in možnost nadaljevanja izobraževanja.

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na TZS, Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana ali preko e-pošte: info@tzslo.si ali telefona: 01 58 98 212/213. Z veseljem vam bomo razjasnili vsa vaša odprta vprašanja in vam pomagali pri doseganju vaših zastavljenih ciljev!

Nazaj