Odpadna hrana

Pozornost in aktivnosti Evropske komisije so v zadnjem obdobju med drugim vse bolj usmerjene na področje odpadne hrane, čemur pri svojem delu sledijo tudi slovenska ministrstva ter iščejo rešitve za naslovitev problematike, povezane z odpadno hrano v agroživilski verigi, tudi v trgovinski dejavnosti.

Glede na navedeno na Trgovinski zbornici Slovenije pričakujemo porast aktivnosti na tem področju, zato smo po ustanovitvi delovne skupine za odpadno hrano, zdaj na  naši spletni strani odprli še nov zavihek »Odpadna hrana«, kjer bomo člane sproti seznanjali z novostmi in strokovnimi vsebinami, vezanimi na to ključno tematiko.

Na pobudo Generalne skupščine Združenih narodov smo 29. septembra 2022 že tretjič obeležili mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Ob tem so na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvu za okolje in prostor ter Biotehnični fakulteti Univerze v Ljubljani pripravili kampanjo »Poglej, povohaj, poskusi« s katero skupaj s pripravljenim predlogom uravnoteženega, sezonskega ter lokalnega jedilnika ozaveščajo potrošnika o rokih uporabe v želji zmanjšati količine zavržene hrane v gospodinjstvih.

V ta namen so pripravili tudi gradivo za komuniciranje na družbenih omrežjih, ki je na voljo za uporabo z namenom prispevanja k ozaveščanju o tem izzivu sodobne družbe. Gradivo je na voljo na povezavi.

V kolikor bi tudi vaše podjetje zanimalo sodelovanje  v delovni skupini TZS za odpadno hrano vas prosimo, da nam posredujete kontaktne podatke svojega predstavnika (ime in priimek, e-naslov, telefonska številka) na e-naslov: nika.pecevnik@tzslo.si.

Več informacij: