Zaključni izpiti

SODELOVANJE PREDSTAVNIKOV DELODAJALCEV TZS NA ZAKLJUČNIH IZPITIH PROGRAMA TRGOVEC V ŠOLSKEM LETU 2023/2024

Skladno s Pravilnikom o zaključnem izpitu (Uradni list RS, št. 56/08, 50/10 in 23/11), Trgovinska zbornica Slovenije že vrsto let sodeluje na zaključnih izpitih izobraževalnega programa Trgovec preko svojega predstavnika v šolski komisiji za zaključni izpit ali šolski izpitni komisiji.

Predstavniki delodajalcev Trgovinske zbornice Slovenije so se tudi v letošnjem letu v mesecu juniju udeležili zaključnih izpitov na srednjih šolah v Sloveniji, ki izvajajo izobraževalni program Trgovec (enota Izdelek oziroma storitev z zagovorom), kjer so kot četrti član aktivno sodelovali v šolskih izpitnih komisijah. Pri svojem delu so opravili predvsem pregled zaključne naloge (s področja upravljanja z blagovno skupino živil, tehnike, tekstilij in drogerijskih izdelkov), spremljali izpraševanje in sodelovali pri ocenjevanju. Veseli nas, da so se šole v velikem številu odzvale vabilu zbornice in se odločile, da k sodelovanju povabijo tudi predstavnike delodajalcev, ki so se udeležili 21ih zaključnih izpitov na 14ih različnih šolah, ki izvajajo izobraževalni program Trgovec.

Sodelovanje delodajalcev pri zaključnih izpitih je pomemben element sodelovanja med šolami in delodajalci, saj slednjim omogoča vpogled v ustreznost pridobljenega znanja ter kompetenc in poklicno usposobljenost dijakov, po drugi strani pa šole in dijaki lahko neposredno pridobijo informacije o potrebnih znanjih in veščinah ter nenazadnje tudi o možnostih zaposlovanja kadrov v trgovinski dejavnosti. Podporo udeležbi predstavnikov delodajalcev na zaključnem izpitu izražajo tudi šole, saj nastop in predstavitev zaključne naloge s tem pridobi dodatno težo.

 

Seznam članov iz vrst delodajalcev je na voljo na spletni strani RIC.

Koristne povezave: