Zaključni izpiti

Sodelovanje predstavnikov delodajalcev TZS na zaključnih izpitih srednjega poklicnega izobraževanja v šolskem letu 2019/2020

Trgovinska zbornica Slovenije ima v skladu s Pravilnikom o zaključnem izpitu (Uradni list RS, št. 56/08, 50/10 in 23/11) možnost sodelovanja na zaključnih izpitih preko svojega predstavnika v šolski komisiji za zaključni izpit ali šolski izpitni komisiji.

Na podlagi pravilnika in na predlog Trgovinske zbornice Slovenije je Državna komisija za zaključni izpit potrdila in objavila seznam predstavnikov delodajalcev TZS (trgovcev), ki sodelujejo na zaključnih izpitih programa Trgovec v letošnjem šolskem letu.

Predstavniki delodajalcev Trgovinske zbornice Slovenije, so se tudi v letošnjem letu v mesecu juniju udeležili zaključnih izpitov na srednjih šolah v Sloveniji, ki izvajajo izobraževalni program Trgovec (enota Izdelek oziroma storitev z zagovorom), kjer so kot četrti član aktivno sodelovali v šolskih izpitnih komisijah. Njihove naloge so se nanašale predvsem na pregled zaključne naloge (s področja upravljanja z blagovno skupino živil, tehnike, tekstilij in drogerijskih izdelkov), spremljanje izpraševanja in sodelovanje pri ocenjevanju. Sodelovanje predstavnikov delodajalcev je letos potekalo v posebnih razmerah ter v skladu s smernicami za preprečevanje širjenja okužbe s COVID-19, zato so na nekaterih šolah ustni del zaključnega izpita izvedli na daljavo s pomočjo sodobne informacijske tehnologije. Kljub temu so bili predstavniki TZS pozitivno presenečeni nad dobro prilagojeno izvedbo izpitov in veseli, da so se šole odločile, da jih povabijo k sodelovanju.

Sodelovanje delodajalcev pri zaključnih izpitih je pomemben element sodelovanja med šolami in delodajalci, saj delodajalcem omogoča vpogled v ustreznost kompetenc in v poklicno usposobljenost kandidatov, po drugi strani pa šole in kandidati lahko pridobijo informacije o potrebnih znanjih in veščinah ter nenazadnje tudi o možnostih zaposlovanja kadrov v tej dejavnosti. Podporo udeležbi predstavnikov delodajalcev na zaključnem izpitu izražajo tudi šole, saj nastop in predstavitev zaključne naloge s tem pridobi dodatno težo.

Seznam članov iz vrst delodajalcev za šolsko leto 2019/2020 je na voljo na spletni strani RIC.

Koristne povezave: