11. 03. 2020

Poziv delodajalcem za podajo vloge za verifikacijo učnih mest

Pravilnik o verifikaciji in vodenju registra učnih mest ter o izbrisu iz registra (UL RS, št. 26/03 in 79/06 – ZPSI-1) določa postopek verifikacije pogojev za izvajanje praktičnega izobraževanja dijakov na učnem mestu v gospodarski družbi, pri samostojnem podjetniku posamezniku in zavodu, postopek za vpis v register učnih mest, vsebino, obliko in način vodenja registra ter postopek izbrisa iz registra.

Delodajalci, ki želijo imeti učna mesta oziroma dijakom nuditi praktično izobraževanje, morajo podati vlogo za verifikacijo pogojev za izvajanje praktičnega izobraževanja dijakov, Trgovinska zbornica Slovenije pa bo na podlagi vloge izvedla verifikacijo učnih mest, izdala odločbo o izpolnjevanju pogojev za izvajanje praktičnega izobraževanja dijakov na učnem mestu ter podjetje vpisala v register učnih mest.

POMEMBNO!
Na podlagi določb Zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju (Uradni list RS, št. 79/06, 68/17 in 46/19) mora delodajalec dijaku zagotoviti mentorja, ki izpolnjuje naslednje pogoje:

  • ima mojstrski ali delovodski ali poslovodski izpit ali
  • ima najmanj srednjo strokovno izobrazbo in tri leta delovnih izkušenj z ustreznega področja ter pedagoško-andragoško usposobljenost po programu, ki ga na predlog Centra Republike Slovenije za poklicno izobraževanje sprejme pristojni strokovni svet.

Če za izvajanje praktičnega usposabljanja z delom v izobraževalnem programu srednjega poklicnega izobraževanja ni dovolj mentorjev z ustreznimi kadrovskimi pogoji iz prejšnjega odstavka, je ne glede na prejšnji odstavek mentor lahko tudi oseba, ki ima najmanj srednjo poklicno izobrazbo, pedagoško- andragoško usposobljenost iz prejšnjega odstavka in najmanj pet let delovnih izkušenj s področja poklica, za katerega se dijak izobražuje.

Glede na navedeno Trgovinska zbornica Slovenije v mesecu maju organizira USPOSABLJANJE MENTORJEV ZA PRAKTIČNO USPOSABLJANJE DIJAKOV PRI DELODAJALCU. Izobraževanje bo potekalo 4., 5. in 19. maja v popoldanskem času v Domu gospodarstva na Dimičevi 13 v Ljubljani. Izvedeno bo v treh delovnih dneh. V času med drugim in tretjim dnem bodo udeleženci izdelali projektno nalogo, ki jo bodo predstavili na zadnjem srečanju. Pedagoško-andragoška usposobljenost, ki jo na usposabljanju pridobi kandidat, je zakonsko določen pogoj za mentorja dijakom, ki v podjetju opravljajo obvezno prakso.

V kolikor želite tudi v vašem podjetju dijakom nuditi praktično izobraževanje na učnem mestu, vas vljudno prosimo, da nam posredujete izpolnjeno vlogo skupaj s prilogami na naslov: Trgovinska zbornica Slovenije, Dimičeva 13, Ljubljana, faks: 01/58 98 219 ali na e-naslov: info@tzslo.si. Vlogo, priloge ter dodatne koristne informacije v zvezi z verifikacijo učnih mest lahko najdete na naši spletni strani: http://www.tzslo.si/izobrazevanja/ucna-mesta. Ob tem vas opozarjamo, da morate k vlogi priložiti tudi potrdilo o pedagoško-andragoški usposobljenosti mentorjev.

Za vse dodatne informacije v zvezi z verifikacijo učnih mest in usposabljanji mentorjev za pridobitev pedagoško-andragoške usposobljenosti vam je na razpolago Karmen Fortuna: karmen.fortuna@tzslo.si in 01 58 98 218 ali Nika Pečevnik: nika.pecevnik@tzslo.si in 01 58 98 214.

Nazaj

Morda vas zanima tudi:

24. 04. 2024

POSODOBLJEN NAPOVEDNIK AKADEMIJA TZS: Seminarji in delavnice v prvi polovici leta 2024

Splošna zakonodajaŽivilaNeživilaIzobraževanje (javno pooblastilo)Ostale novice

18. 04. 2024

Vlada brez posluha za gospodarstvo

Splošna zakonodaja