16. 03. 2020

Trgovci so dobro založeni, potrošniki so lahko mirni. Prioriteti trgovcev sta zagotavljanje storitev za potrošnike in ohranjanje zdravja potrošnikov, zaposlenih in vseh ostalih.

Na Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) razumemo skrb potrošnikov zaradi trenutnih razmer, povezanih s širjenjem koronavirusa. Vendar ob tem ponovno poudarjamo, da so trgovske družbe dobro založene in imajo na voljo dovolj zalog za preskrbo na območju Republike Slovenije. Poudarjamo tudi, da trgovci delamo vse, kar je v naši moči, da uspešno premostimo izziv, ki ga predstavljajo trenutne razmere. Trgovci smo ves čas v stiku z državnimi organi in strokovnimi institucijami, ki spremljajo stanje na območju Republike Slovenije in sprejemajo primerne ukrepe. Posebej želimo izpostaviti, da so trgovci v poslovalnicah sprejeli dodatne preventivne ukrepe tako za zaposlene kot tudi za potrošnike, ki zajemajo zaščitna sredstva, dodatno razkuževanje površin, vozičkov in košar, uporabo razkužil za roke in uporabo informativnih plakatov, ki opozarjajo na pomembnost samopreventivnih ravnanj potrošnikov, kot so uporaba rokavic in prijemalk ter drugih nujnih ukrepov. Glede na vse našteto potrošnike ponovno pozivamo, da upoštevajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in drugih strokovnih institucij. Obenem potrošnike prosimo, da k nakupovanju pristopijo obzirno do drugih. Delanje zalog je smiselno do te mere, da te zadostujejo za nekaj dni, saj trgovci skrbijo za nemoteno preskrbo.
 
Na Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) se zavedamo in razumemo zaskrbljenost potrošnikov zaradi trenutnega širjenja koronavirusa (Covid-19). Trgovci in TZS delamo vse, kar je v naši moči, da potrošnikom zagotavljamo nemoteno dobavo živil in osnovnih potrebščin, ki jih potrošniki vsakodnevno potrebujejo. Ves čas smo v stiku s pristojnimi državnimi organi in strokovnimi institucijami.

Trgovci neposredno sodelujemo z dobavitelji in na ta način zagotavljamo stalno hitro dobavo blaga in založenost naših trgovskih polic. Trgovci, ki omogočajo prodajo blaga potrošnikom preko spleta, prav tako zagotavljajo nemoteno dobavo dobrin v polnem obsegu. Trgovske družbe so dobro založene in imajo pripravljenih dovolj zalog. V preteklih dneh je prišlo do prekomernega delanja zalog. Potrošnike na tem mestu še enkrat pozivamo, da naj v teh časih ravnajo odgovorno in k nakupovanju pristopijo obzirno do vseh ostalih. Trgovine imajo zadostne zaloge, oskrba bo ostala nemotena, je pa potrebno tudi odgovorno ravnanje potrošnikov. Delanje zalog je sicer smotrno, vendar do te mere, da zadostujejo za nekaj dni. S tem se prebivalci izognejo vsakodnevnemu odhodu v trgovino in tako upoštevajo ukrep o omejenem druženju. Le s sodelovanjem in spoštovanjem drugih, bomo lahko poskrbeli tudi za svoje družine, prijatelje in sosede. Tako bomo skupaj poskrbeli za to, da starejših in drugih posebej ranljivih skupin ne bomo po nepotrebnem izpostavljali.

Potrošnike tudi pozivamo, da v trgovinah ostanejo mirni in upoštevajo vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in drugih pristojnih inštitucij. Trgovci so skladno s priporočili NIJZ v svojih poslovalnicah namreč sprejeli še dodatne preventivne ukrepe v smislu zaščitnih sredstev tako za zaposlene kot tudi za potrošnike, kamor sodijo tudi dodatno razkuževanje prodajnih pultov, blagajniških trakov in kljuk, razkužila so namestili na  vhode trgovin, postrežne oddelke, kot so oddelek sadja in zelenjave, oddelek kruha ter pekovskih izdelkov. Dodatno v trgovinah trgovci izvajajo redno in temeljito razkuževanje nakupovalnih vozičkov in košar zjutraj pred odprtjem trgovin in potem tudi tekom celega dne. Kupce stalno opozarjajo na dosledno uporabo rokavic in prijemalk pri izbiri sadja in zelenjave ter pekovskih izdelkov iz samopostrežnih regalov. Poleg tega kupce z informativnimi plakati opozarjajo na pomembnost samopreventivnih ukrepov, saj je ključno odgovorno ravnanje vsakega posameznega potrošnika.

Trgovci delamo vse, kar je v naši moči, da bomo, skupaj z vsemi ostalimi, premagali izziv, ki je pred nami. Naša največja prioriteta ostaja zagotavljanje storitev za potrošnike in ohranjanje zdravja med zaposlenimi in z vsemi drugimi, ki z nami sodelujejo.

TRGOVINSKA ZBORNICA SLOVENIJE

 

Nazaj