18. 02. 2019

Trgovinska zbornica Slovenije z usposabljanji in prikazom dobrih praks krepi informiranost o novi kolektivni pogodbi

V okviru projekta »TRGOVINKO krepi našo usposobljenost in socialni dialog v trgovini« sta Trgovinska zbornica Slovenije in njen projektni partner Sindikat delavcev trgovine Slovenije, dne 14. 2. 2019 v Mariboru izvedla brezplačno strokovno usposabljanje z naslovom »Izvajanje kolektivne pogodbe za trgovino v praksi in predstavitev dobrih poslovnih praks iz Avstrije«. To je prvo od petih usposabljanj, ki jih bosta projektna partnerja izvedla v prvi polovici tega leta.

Dne 14. 2. 2019 je v Mariboru potekalo prvo od petih usposabljanj, ki jih bosta projektna partnerja Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) in Sindikat delavcev trgovine Slovenije organizirala v okviru projekta »TRGOVINKO krepi našo usposobljenost in socialni dialog v trgovini«.

Prvega usposabljanja z naslovom »Izvajanje kolektivne pogodbe za trgovino v praksi in predstavitev dobrih poslovnih praks iz Avstrije« se je udeležilo okoli petdeset udeležencev, predvsem iz severovzhodne Slovenije.

Mija Lapornik, vodja projekta in izvršna direktorica TZS, je v uvodnem nagovoru predstavila ključne aktivnosti projekta, ki poteka od 15. 12. 2017 do 30. 9. 2021. Posebej je poudarila, da je cilj usposabljanja povečati informiranost in dvigniti nivo poznavanja nove kolektivne pogodbe za trgovinsko dejavnost, ki se je začela uporabljati 15. 8. 2018, ter udeležencem predstaviti dobre poslovne prakse in rešitve s področja delovnopravne zakonodaje v sosednji Avstriji. Izpostavila je, da takšno srečanje socialnih partnerjev in širše zainteresirane javnosti tudi pomembno pripomore k izboljšanju komunikacije ter posledično odnosov v delovnih okoljih ter k dvigu zaupanja na vseh ravneh.

V nadaljevanju usposabljanja je Karmen Primožič Rupnik, strokovnjakinja za delovnopravno področje, predstavila novosti, ki jih prinaša nova Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije. Poseben poudarek je bil namenjen pravilnemu razporejanju delovnega časa, načinu zagotavljanja ustreznih odmorov in počitkov, omejitvam dela na nedelje in praznike ter obračunavanju dodatkov za delo v manj ugodnem delovnem času.

V drugem delu usposabljanja je odvetnica Eva Možina, iz odvetniške pisarne SchÖnherr, podružnica Ljubljana, predstavila dobre poslovne prakse s področja delovnega prava v Avstriji, s posebnim poudarkom na ukrepih za zaposlovanje mladih in starejših. Izpostavila je, da v Avstriji urejanje pravic in obveznosti iz naslova delovnega razmerja v prvi vrsti temelji na kolektivnem dogovarjanju med socialnimi partnerji na vseh nivojih od panožnega do podjetniškega.

V zaključku usposabljanja je Mija Lapornik ponovno poudarila, da bi morali socialni partnerji skupaj vztrajati na razbremenitvah stroškov dela.

V okviru projekta »TRGOVINKO krepi našo usposobljenost in socialni dialog v trgovini« bosta TZS in SDTS v prvi polovici letošnjega leta izvedla še naslednja usposabljanja:

 

14. 3. 2019

Novo mesto

Usposabljanje »Izvajanje kolektivne pogodbe za trgovino v praksi in pridobitev komunikacijskih veščin«

11. 4. 2019

Nova Gorica

Usposabljanje »Izvajanje kolektivne pogodbe za trgovino v praksi in pridobitev komunikacijskih veščin«

16. 5. 2019

Koper

Usposabljanje »Izvajanje kolektivne pogodbe za trgovino v praksi in predstavitev dobrih praks iz Italije«

13. 6. 2019

Ljubljana

Usposabljanje »Izvajanje kolektivne pogodbe za trgovino v praksi in pridobitev komunikacijskih veščin«

TRGOVINSKA ZBORNICA SLOVENIJE

Sporočilo za javnost

 

 

Nazaj