Seminar za trgovce na temo embalaže in odpadne embalaže

Vljudno vas vabimo na brezplačen seminar za trgovce, ki bo potekal dne 8. junija 2021 s pričetkom ob 9.00 uri preko aplikacije ZOOM.

Na seminarju bo obravnavana Uredba o embalaži in odpadni embalaži (UL RS, št. 54/21), in sicer novosti glede pravil in pogojev za proizvodnjo embalaže, njeno uporabo, dajanje na trg v RS, distribucijo, ter pravila ravnanja z odpadno embalažo.

Seminar je namenjen trgovskim podjetjem, ki v smislu Uredbe o embalaži in odpadni embalaži (Uredba), nastopajo kot subjekti, ki dajejo embalažo na trg v RS, ter je za njih predpisana proizvajalčeva razširjena odgovornost - PRO, ki pomeni finančno in organizacijsko odgovornost za ravnanje z odpadno embalažo.

Uredba definira proizvajalca kot: embalerja, pridobitelja embaliranega blaga, proizvajalca ali pridobitelja servisne embalaže ali tuje podjetje, ki daje embalažo na trg Republike Slovenije. Natančnejša pojasnila navedenih pojmov in v katerih primerih podjetje zapade pod določene obveznosti iz Uredbe bodo podana na seminarju, omenimo pa, da je Uredba ukinila količinski prag 15 ton embalaže letno dane na trg v Sloveniji za nastanek obveznosti plačila stroškov ravnanja z odpadno embalažo, vključena pa je možnost plačila v pavšalnem znesku, ki ga določi družba za ravnanje z odpadno embalažo, v primeru količin embalaže manjših od 1000 kg letno. Več o tem na seminarju.

PROGRAM

9.00 – 9.05   

Uvod v seminar


Trgovinska zbornica Slovenije

9.05 – 11.00

Uredba o embalaži in odpadni embalaži

  • Uvodna predstavitev Uredbe, s poudarkom na določbah kdo se šteje za proizvajalca, kdaj se kot trgovec štejem za proizvajalca PRO, kaj spada pod embalažo in kaj ne, kaj pomeni dajati na trg v RS, proizvajalčevi razširjeni odgovornosti, izvedbenih in prilagoditvenih rokih, zahtevah za embalažo, načinih izpolnjevanja obveznosti PRO ...
  • Predstavitev odgovorov na predhodno posredovana vprašanja članov  TZS
  • Razprava

Predava: dr. Lucija Jukič Soršak, Ministrstvo za okolje in prostor

Kotizacije za seminar NI!

Zainteresirane člane vabimo k čimprejšnji prijavi. Lepo vabljeni k udeležbi!