Predstavitev Uredbe o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje, t.i. »SUP Uredba«

V Uradnem listu Republike Slovenije je bila 14. 10. 2022 objavljena Uredba o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje, t.i. »SUP Uredba«, ki v slovenski pravni red prenaša Direktivo (EU) 2019/904 Evropskega parlamenta in Sveta o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje. Uredba določa cilje in ukrepe za nekatere plastične proizvode za enkratno uporabo in ribolovno orodje, ki vsebuje plastiko, cilje in ukrepe zmanjšanja porabe ter zahteve pri oblikovanju nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo, pravila in obveznosti proizvajalčeve razširjene odgovornosti (PRO), cilje ločenega zbiranja odpadkov iz nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo, zahteve za poročanje o danih plastičnih proizvodih za enkratno uporabo in ribolovnega orodja, ki vsebuje plastiko, na trg v Republiki Sloveniji, zahteve za poročanje o nastalih odpadkih iz nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo in ribolovno orodje, ki vsebuje plastiko, ter ukrepe in stroške za ozaveščanje.

Povezavo do besedila Uredbe najdete na spletni strani TZS. Uredba se uporablja za plastične proizvode za enkratno uporabo, navedene v njeni prilogi 1 in ribolovno orodje, ki vsebuje plastiko. Za določitev ali določen proizvod sodi med t.i. »SUP proizvode« so na voljo tudi Smernice Komisije o plastičnih proizvodih za enkratno uporabo v skladu z Direktivo (EU) 2019/904 Evropskega parlamenta in Sveta o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje, ki so prav tako na voljo na naši spletni strani.

V pomoč pri izvajanju določb nove Uredbe bomo na TZS v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor v ponedeljek, 7. 11. 2022 ob 9.00 na daljavo preko aplikacije ZOOM organizirali predstavitev, ki jo bo izvedla mag. Jana Miklavčič iz Sektorja za odpadke na MOP. Kotizacije ni.