Seminar za blagajnike "Predstavitev novih bankovcev za 100 in 200 EUR, zaščitni elementi evrogotovine in prepoznavanje ponaredkov"

V letošnjem letu, natančneje 28. maja 2019 prihajata v obtok še zadnja dva nova bankovca serije Evropa, to sta bankovca za 100 in 200 EUR.  V sodelovanju z Banko Slovenije bomo na Trgovinski zbornici Slovenije ob tej priložnosti dne 23. 5. 2019 od 9.00 do 15.00 ure, dvorana D, Dimičeva ulica 13, Ljubljana izvedli seminar, v okviru katerega se boste trgovci lahko seznanili z novima bankovcema ter njunimi zaščitnimi elementi, kot tudi z zaščitnimi elementi vseh ostalih bankovcev.

Seminar je praktično naravnan, namenjen predvsem blagajnikom, ki dnevno rokujejo z evrskimi bankovci in kovanci. Ne seminarju boste pridobili uporabna znanja in se seznanili s postopki, primeri bankovcev in tehničnimi pripomočki za prepoznavanje evroponaredkov, kar vam bo prišlo prav pri vašem delu in vam bo v pomoč pri prepoznavanju evroponaredkov, ter v situaciji, ko bi naleteli na ponaredek.

Na seminarju boste pridobili naslednja praktična znanja:

  • Seznanitev z novima bankovcema serije Evropa za 100 in 200 EUR ter njunimi zaščitnimi elementi. Bankovca prideta v obtok 28. maja letos.
  • Kako prepoznam pristnost evrogotovine?
  • Otip, pogled, nagib
  • Pregled karakteristik domačega in tujega denarja
  • Postopki v primeru suma pristnosti gotovine
  • Kako ravnamo v primeru, da naletimo na ponarejen bankovec – priporočila
  • Seznanitev z gradivi za blagajnike (ECB)
  • Splošno: osnovne opredelitve pojma ponarejanja; Slovenija in njene mednarodne obveznosti v zvezi z odkrivanjem ponarejenega denarja; prikaz značilnosti ponaredkov in oblik ponarejanja; aktivnosti na področju primernosti gotovine (recikliranje).

 

Predavateljica: Nives Kupic, Banka Slovenije

Cilj seminarja je usposobiti blagajnike za učinkovito prepoznavanje pristnosti in primernosti evrogotovine in za odkrivanje ponaredkov, ob zaključku pa je predviden tudi preizkus znanja na podlagi katerega boste ob zadostnem številu točk prejeli potrdilo Banke Slovenije o uspešno zaključenem seminarju.

Kotizacije ni. Število mest je omejeno, zato prosimo, da pohitite s prijavami.

Lepo vabljeni k udeležbi!